more" /> more" /> more" />

cyplar@cytanet.com.cy

+357 22 428285

Menu

Θεραπευτική διατροφή για ρευματοπάθειες: Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει;

Θεραπευτική διατροφή για ρευματοπάθειες: Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει;

Της Δρος Έλενας Φιλίππου, PhD, RD, κλινικής διαιτολόγου, τηλ: 99611272, email: ephilippou2@gmail.com, ιστοσελίδα: www.elenaphilippou.com.

 

Τα τελευταία χρόνια, αρκετά ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι διατροφικοί παράγοντες, όπως αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ελεύθερης φρουκτόζης π.χ. στα αναψυκτικά, συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου για ρευματοπάθειες, και. αντίθετα, ότι η Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ) μπορεί να έχει θετική επίδραση στη φλεγμονή μειώνοντας τα συμπτώματα των ρευματοπαθειών.

Ποιες τροφές λοιπόν κάνουν καλό;

  1. Δημητριακά ολικής αλέσεως: H βάση της ΜΔ είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως ψωμί ολικής αλέσεως με σιτάρι ή κριθάρι ή σίκαλη, βρώμη, καστανό ρύζι, πλυγούρι, κινόα ή πατάτες, γλυκοπατάτες ή κολοκάσι. 
  2. Φρούτα και λαχανικά: Συστήνεται η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά, επιλέγοντας εποχικά και τοπικά όπου είναι δυνατόν, όπως επίσης και ποικιλία χρωμάτων για να καταναλωθούν πολλά και διαφορετικά φυτοχημικά. 
  3. Όσπρια: Καταναλώστε όσπρια 2-3 φορές την εβδομάδα είτε βραστά είτε κοκκινιστά. 
  4. Ξηροί καρποί και σπόρια: Οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα σπόρια, όπως καρύδια, οι λιναρόσποροι, οι κολοκυθόσποροι και chia seeds αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και ω-3 λιπαρών. 
  5. Ελαιόλαδο: Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, σε ποσότητα 2-3 κουταλιές της σούπας την ημέρα, επιβάλλεται ως μέρος μίας υγιεινής διατροφής για ρευματοπάθειες. 
  6. Γαλακτοκομικά:  Η κατανάλωση 3-4 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα είναι σημαντική για παροχή ασβεστίου.  Αν χρησιμοποιείτε κορτιζονούχα φάρμακα, προτιμήστε ανάλατα γαλακτοκομικά όπως γάλα ή ανάλατη αναρή ή τυρί ‘cottage’. 
  7. Ψάρια και θαλασσινά:  Τα μακράς αλύσου ω-3 λιπαρά οξέα, EPA και DHA, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια όπως σολομό, τσιπούρα, λαβράκι, σαρδέλες και πέστροφα, έχουν τις πιο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συστήνεται η κατανάλωσή τους 2 φορές την εβδομάδα. 
  8. Κρέας:  Το κόκκινο κρέας – αρνί, βοδινό, χοιρινό – καλύτερα να περιοριστεί σε 1-2 φορές το μήνα αφού περιέχει κορεσμένα λιπαρά και επηρεάζει αρνητικά τη χλωρίδα του εντέρου. 
  9. Γλυκά:  Τα γλυκά θα πρέπει να περιορίζονται αφού συντείνουν τόσο στη φλεγμονή αλλά και στην αύξηση του σωματικού βάρους, το οποίο χειροτερεύει τα συμπτώματα των ρευματοπαθειών. 
  10. Αλκοόλ.  Παρόλο που η μικρή χρήση αλκοόλ φαίνεται να έχει κάποιες θετικές επιδράσεις στην υγεία, η  κατάχρηση αλκοόλ αυξάνει τη φλεγμονή.

Διατροφή ή συμπληρώματα;

Η ΜΔ παρέχει ένα ‘πακέτο’ συστατικών, που δεν μπορεί να το παρέχει κανένα συμπλήρωμα.  Εάν παρόλα αυτά έχετε συγκεκριμένες ελλείψεις, θα πρέπει να πάρετε το κατάλληλο συμπλήρωμα, στη κατάλληλη δοσολογία και διάρκεια.   Για εξειδικευμένες συστάσεις διατροφής, συμβουλευτείτε κλινικό διαιτολόγο, ο οποίος/α είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος/η να σας βοηθήσει.