Τα ρευματικά νοσήματα στα παιδιά

Τα ρευματικά νοσήματα στα παιδιά

Τα ρευματικά νοσήματα είναι γενικά λιγότερο συχνά στην παιδική ηλικία, εντούτοις κάποια παιδιά ή ακόμα και νεογέννητα μπορεί να εκδηλώσουν κάποια ρευματοπάθεια.

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά μπορεί να παραπονούνται για πόνο στις αρθρώσεις ή στα οστά τους που απλά να οφείλεται στο γεγονός ότι ο σκελετός τους αναπτύσσεται. Αυτοί οι πόνοι ονομάζονται ‘’Πόνοι της ανάπτυξης’’ . Στην περίπτωση αυτή ο πόνος είναι συνήθως πιο έντονος την νύχτα και μπορεί ακόμα και να ξυπνήσει το παιδί από τον ύπνο του. Αντιμετωπίζεται όμως ο πόνος αυτός εύκολα, με απλές μαλάξεις και εντριβές και καμιά φορά με απλά παυσίπονα.

Άλλα παιδάκια μπορεί να έχουν πολύ ευλύγιστο σκελετό, με αυξημένη κίνηση στις αρθρώσεις τους και για το λόγο αυτό να παρουσιάζουν πόνους στις αρθρώσεις . Σε αυτή την περίπτωση τα παυσίπονα και το κολύμπι είναι πολύ ευεργετικά.

Όμως υπάρχουν και οι περιπτώσεις παιδιών που μπορεί να εκδηλώσουν φλεγμονή στις αρθρώσεις τους, δηλαδή νεανική αρθρίτιδα. Στην πραγματικότητα λίγοι γνωρίζουν ότι η αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλει τα παιδιά.
Η αρθρίτιδα στα παιδιά μπορεί να εμφανισθεί σε κάθε ηλικία αλλά πιο συχνά προσβάλλει παιδάκια ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας στα παιδιά (οι λεγόμενες Ιδιοπαθείς Νεανικές Αρθρίτιδες) που εκδηλώνονται κυρίως με δυσκαμψία, πόνο και διόγκωση στις αρθρώσεις, ενώ άλλες φορές μπορεί να συνυπάρχει πυρετός ή εξάνθημα.

Σε κάποια παιδιά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ ήπια, με φλεγμονή σε μία ή σε λίγες μόνο αρθρώσεις ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανισθούν προβλήματα και σε άλλα όργανα του σώματος, πέρα από τις αρθρώσεις, όπως για παράδειγμα στα μάτια ή την καρδιά. Τα παιδιά με αρθρίτιδα είναι σημαντικό να παρακολουθούνται από ειδικό και να λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα κατάλληλα για παιδιά, χάπια ή σιρόπι κορτιζόνης, ενέσεις κορτιζόνης στις αρθρώσεις , άλλα φάρμακα, τα λεγόμενα τροποποιητικά από το στόμα ή υποδόρια, όπως η Μεθοτρεξάτη ή τα νεότερα βιολογικά φάρμακα τα οποία είναι επίσης ενέσιμα.

Δρ Παρασκευή Χαραλάμπους
Ρευματολόγος

Share via
Copy link
Powered by Social Snap