Φαρμακευτική θεραπεία για παιδιά με χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις

Φαρμακευτική θεραπεία για παιδιά με χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις

Η φροντίδα των παιδιών με χρόνιες φλεγμονώδεις αλλά και μη φλεγμονώδεις παθήσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολη και με πολλές προκλήσεις.

Ερωτήματα όπως:

  • ‘’είναι ασφαλής αυτή η θεραπεία’’
  • ‘’υπάρχουν παρενέργειες’’
  • ‘’για πόσο καιρό θα πρέπει το παιδί μου να παίρνει αυτό το φάρμακο’’
  • ‘’πως θα πείσω ένα παιδάκι να λάβει το φάρμακο αυτό κάθε μέρα’’

και άλλα εκατοντάδες ερωτήματα βασανίζουν τους γονείς μετά την διάγνωση του παιδιού τους.

Μια συνήθως μεγάλη λίστα από καταγεγραμμένες παρενέργειες συνοδεύει το κάθε φάρμακο. Ο κάθε γιατρός θα πρέπει να ενημερώνει τους γονείς για τις πιο συχνές παρενέργειες που μπορεί να σχετίζονται με τη χρήση του κάθε φαρμάκου, τι πρέπει να προσέξει ο γονέας, πως πρέπει να δίδεται το κάθε φάρμακο και τρόπους ώστε να διευκολύνεται η λήψη του φαρμάκου από τους μικρούς ασθενείς.

Η θεραπεία είναι βέβαια αναγκαία ώστε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, δηλαδή ο πόνος, η φλεγμονή, η δυσκαμψία και η διόγκωση. Επίσης τα φάρμακα αποσκοπούν στο να αποφευχθούν μακροχρόνιες και μόνιμες βλάβες στον σκελετό, διαταραχές στην σωματική ανάπτυξη του παιδιού και βλάβες σε εσωτερικά όργανα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν φάρμακα χωρίς πιθανές παρενέργειες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το όφελος και ο κίνδυνος που μπορεί να προκύψει λαμβάνοντας την θεραπεία αλλά και τι μπορεί να συμβεί αν δεν λάβει ο ασθενής θεραπεία.

Ο τρόπος της χορήγησης της θεραπείας καθορίζεται από την ηλικία του ασθενούς, την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου ανάλογα με το πως αυτό λαμβάνεται και συχνά εξατομικεύεται. Τα παυσίπονα και τα αντιφλεγμονώδη για παράδειγμα κυκλοφορούν σε μορφή σιροπιού κατάλληλο για κάθε ηλικία ανάλογα με το βάρος του παιδιού. Τα πολύ μικρά παιδάκια ίσως χρειάζεται να λάβουν τα φάρμακα τους σε υγρή μορφή ή κονιορτοποιημένα και αναμειγμένα με τροφές. Μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά μπορούν να πάρουν φάρμακα με μεγαλύτερη δοσολογία. Τα γλυκά και τα αλμυρά συστήνεται να αποφεύγονται όταν τα παιδιά λαμβάνουν κορτιζόνη. Η Μεθοτρεξάτη χορηγείται συνήθως υποδόρια στα παιδιά. Λαμβάνεται μόνο μια φορά την εβδομάδα. Ευρεία είναι και η χρήση των βιολογικών παραγόντων για την αρθρίτιδα. Αυτές είναι ενέσιμες θεραπείες που χορηγούνται μία ή δύο φορές την βδομάδα ή κάθε μήνα αναλόγως.

 

Δρ Παρασκευή Χαραλάμπους
Ρευματολόγος

Share via
Copy link
Powered by Social Snap