Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος


Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) (Systemic Lupus erythematoseus) ανήκει στην οικογένεια των Ρευματικών παθήσεων.


Ο ΣΕΛ. μπορεί να προκαλέσει ελαφρές διαταραχές σε μερικά άτομα, αλλά σε άλλα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και ότι ισχύει για την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου, μπορεί να μην ισχύει για κάποιον άλλο. Έχει δε, ευρύτατο κλινικό φάσμα, το οποίο σημαίνει ό,τι σε κάθε ασθενή εκφράζεται διαφορετικά, τόσο από πλευράς σοβαρότητάς, όσο και από πλευράς συμπτωμάτων.


Υπάρχουν κάποια βασικά δεδομένα για τον Λύκο, τα οποία θα πρέπει να γνωρίζετε. Όταν είστε καλά πληροφορημένοι, μπορείτε, σε συνεργασία με τον γιατρό σας και άλλους επαγγελματίες υγείας να διαχειριστείτε την πάθηση σας καλυτέρα..


Τι είναι ο Λύκος;

Υπάρχουν δύο μορφές Λύκου: ο Δισκοειδής ή Δερματικός και ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος.


Ο Λύκος είναι μια χρόνια, συστηματική, φλεγμονώδης πάθηση, με διακυμάνσεις στη δραστηριότητά της, γνωστές ως εξάρσεις και υφέσεις. Η συστηματική μορφή είναι αυτή στην οποία πολλά διαφορετικά τμήματα του οργανισμού μπορεί να προσβληθούν. Ο όρος φλεγμονώδης αναφέρεται στην αντίδραση του οργανισμού, που οδηγεί σε πόνο, θερμότητα, ερυθρότητα και διόγκωση. Αν και ο Λύκος είναι µια χρόνια πάθηση, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να έχετε µια ολοκληρωμένη ζωή. Οι χρόνιες παθήσεις δεν θεραπεύονται, αλλά μπορούν να ελεγχθούν µε την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.


Τι είναι o Δισκοειδής ή Δερματικός Ερυθηματώδης Λύκος- ΔΕΛ ( Discoid Lupus Erythematosus- DLE);

Ο Δισκοειδής Λύκος είναι μια χρόνια πάθηση που περιορίζετε στο δέρμα και δεν συνδέεται με παθήσεις άλλων συστημάτων του οργανισμού. Είναι ένα αυτοάνοσο δερματικό νόσημα και συνήθως, εκδηλώνεται σε ενήλικες.


Προκαλεί ένα εξάνθημα από δισκοειδές πλάκες που είναι ανάγλυφες, παχιές και φολιδωτές. Οι πλάκες συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές που χτυπάει πολύ ο ήλιος (πρόσωπο, λαιμό, τριχωτό της κεφαλής και αυτιά). Δεν υποχωρούν αμέσως και μένουν για πολλές εβδομάδες. Καθώς οι πλάκες ξεθωριάζουν, πιθανόν να εμφανιστούν σκούρες κηλίδες και μόνιμες ουλές. Η εμφάνιση του ΔΕΛ στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια τριχών.


Η διάγνωση του Δισκοειδή Ερυθματώδη Λύκου πιστοποιείται με την λήψη βιοψίας του δέρματος και εξέταση από ειδικό ιστοπαθολόγο δέρματος.


Τι είναι ο Συστηματικός Ερυθηματωδης Λύκος – ΣΕΛ (Systemic Lupus Erythematosus- SEL);

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης πάθηση. Χρόνια πάθηση σημαίνει ότι διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανότατα για το υπόλοιπο της ζωής σας. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι με Λύκο παρουσιάζουν διακυμάνσεις στην δραστηριότητα της πάθησης, γνωστές ως εξάρσεις και υφέσεις. Κατά καιρούς μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου ενδείξεις ή συμπτώματα της πάθησης (υφέσεις). Μερικά άτομα έχουν πλήρεις και μεγάλης διάρκειας υφέσεις. Η συστηματική πάθηση είναι αυτή στην οποία πολλά διαφορετικά τμήματα του σώματος μπορεί να προσβληθούν. Εκτός από τις αρθρώσεις τους μυς και το δέρμα , μπορεί να προσβάλει τα νεφρά, την καρδία, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα.

Τι συμβαίνει στον Συστηματικό Ερυθηµατώδη Λύκο;

Δεν υπάρχει ομοιόμορφος τύπος συμπτωμάτων στην έναρξη του Συστηματικού Ερυθηµατώδη Λύκου. Η πάθηση αυτή μπορεί να αρχίσει απότομά µε έντονα συμπτώματα ή πολύ ήπια και για χρόνια να είναι δύσκολη η διάγνωσή της. Η πορεία της συνήθως έχει διαστήματα µε συμπτώματα (εξάρσεις) και διαστήματα χωρίς συμπτώματα (υφέσεις), που μπορεί να είναι αρκετά μεγάλα.


Πυρετός, αδυναμία, κόπωση ή απώλεια βάρους μπορούν να είναι μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων της πάθησης. Εξάνθημά του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο, το λαιμό ή τα χέρια. Όταν αυτό το εξάνθημα περιλαμβάνει τη μύτη και τα μάγουλα, ονομάζεται εξάνθημα της πεταλούδας. Σε άτομα που είναι πολύ ευαίσθητα στο υπεριώδες φως, το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί ή να χειροτερέψει μετά από έκθεση στον ήλιο. Μερικές φορές τα δάκτυλα είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα στο κρύο και γίνονται μπλε κατά την έκθεση σε αυτό. Αυτή η αλλαγή χρώματος ονομάζεται φαινόμενο Ρεινό- (Raynaud).


Ένα άλλο σύμπτωμα του Λύκου μπορεί να είναι οι αρθραλγίες στα δάκτυλα των χεριών, τους αγκώνες, τα γόνατα ή τους αστραγάλους. Αν και οι αρθρώσεις μπορεί να είναι ερυθρές, ζεστές ή διογκωμένες, η ανάπτυξη παραμορφώσεων είναι μάλλον ασυνήθιστη. Ένα αίσθημα πρωινής δυσκαμψίας των αρθρώσεων και μυών μπορεί να συνοδεύει το πρωινό ξύπνημα και μπορεί να εμφανίζεται ακόμα και χωρίς πόνο στις αρθρώσεις. Άλλα συνήθη συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν μικρή διόγκωση λεμφαδένων, ανορεξία, χαμηλή θερμοκρασία, τριχόπτωση, ναυτία και εμετό. Μπορεί να υπάρξει αυξημένη τάση για λοιμώξεις, εύκολη αιμορραγία ή αναιμία, η οποία οφείλεται στην ελάττωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, προκαλώντας αδυναμία, ωχρότητα ή ακόμα και δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή). Ορισμένα άτομα με Λύκο έχουν αυξημένη τάση για δημιουργία θρόμβων.


Η ορογονίτιδα (φλεγμονή του βλεννογόνου ορισμένων οργάνων π.χ. της καρδιάς ή των πνευμόνων) περιλαμβάνεται επίσης μεταξύ των πιθανόν συμπτωμάτων της νόσου, προκαλώντας συμπτώματα πόνου με την αναπνοή ή δύσπνοια.


Η προσβολή των νεφρών συνήθως δεν παρουσιάζεται με συμπτώματα και ανακαλύπτεται με εξέταση των ούρων. Ορισμένες φορές είναι απαραίτητο να γίνει βιοψία στο νεφρό, για να προσδιοριστεί ακριβώς η διαταραχή και η απαραίτητη θεραπεία.


Τα άτομα με ΣΕΛ κάποιες φορές μπορεί να παρουσιάζουν κατάθλιψη ή ανικανότητα συγκέντρωσής. Μπορούν να εμφανιστούν απότομες αλλαγές στη διάθεση ή ασυνήθιστη συμπεριφορά. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οφείλονται στην ίδια την ασθένεια ή να αποτελούν αντίδραση στις αλλαγές που προκαλούνται από την ασθένεια στην εμφάνιση και την ενεργητικότητα. Ένα μικρό ποσοστό ατόμων μπορεί να παρουσιάσουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα νευρολογικά και ψυχολογικά (π.χ. σπασμοί όμοιοι με της επιληψίας) που σπάνια επιμένουν.


Σημείωση: Αυτή η λίστα δεν είναι επίσημο διαγνωστικό εργαλείο. Σκοπός της είναι να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα των παθήσεων της ρευματοπάθειας. Παρακαλούμε όπως µιλήσετε µε το ρευματολόγο σας.

Οι µελέτες δείχνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη θεραπεία µπορεί να επιδράσει θετικά σε µεγάλο βαθμό στη µακροχρόνια πορεία της νόσου.

© Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου. All rights reserved. Created by Mirmir Design Studio

Terms and Conditions