Αξονικη Σπονδυλαρθρίτιδα


Η αξονικη σπονδυλαρθρίτιδα ή αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (ΑΣ) είναι χρόνια νόσος της σπονδυλικής στήλης. Ανήκει στην ομάδα των αυτοάνοσων νοσημάτων στη ίδια ομάδα δηλαδή που ανήκει και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Προσβάλλει τις αρθρώσεις, τους πρόσθιους επιμήκεις συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης και τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις και σπανιότερα αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων ή παρεγχυματώδη όργανα (σπλήνα, νεφρούς κτλ).

Η αξονικη σπονδυλαρθρίτιδα είναι μια χρόνια παθολογική κατάσταση , αλλά για την πλειοψηφία των ασθενών τα συμπτώματα είναι ευτυχώς σχετικά περιορισμένα. Τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται σε κρίσεις (έξαρση) αλλά μεταξύ των κρίσεων πολλοί ασθενείς δεν έχουν πόνο ή δυσκαμψία.

Η νόσος εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία (15-30 ετών) με συμπτώματα που συχνά συγχέονται με εκείνες των άλλων ρευματικών ή νευρολογικών ασθενειών, όπως ο πόνος στην ιερή περιοχή που ακτινοβολεί κάτω από το γλουτό, η δυσκολία στον ύπνο, ο πόνος κατά το ξύπνημα και κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο πυρετός και η ήπια κόπωση.

Συμπτώματα και Επιπλοκές

Τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας σχετίζονται με φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης, αρθρώσεων και άλλων οργάνων. Η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα που σχετίζεται με την ενεργό φλεγμονή. Η φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης προκαλεί πόνο και δυσκαμψία χαμηλά στη πλάτη, στην άνω περιοχή των γλουτών, στο λαιμό και στο υπόλοιπο της σπονδυλικής στήλης. Η έναρξη του πόνου και η δυσκαμψία είναι συνήθως βαθμιαία και σταδιακά επιδεινώνονται με την απώλεια του εύρους κίνησης. Άλλες φορές η έναρξη είναι γρήγορη και έντονη. Ο οσφυϊκός πόνος (χαμηλός πόνος στην πλάτη) και ο πόνος στους γλουτούς είναι κοινές εκδηλώσεις της ενεργού φλεγμονής στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Τα συμπτώματα του πόνου και της ακαμψίας είναι εντονότερα το πρωί ή μετά από παρατεταμένες περιόδους αδράνειας. Κίνηση, θερμότητα και ένα ζεστό ντους ανακουφίζουν συχνά από τον πόνο και μειώνουν τη δυσκαμψία το πρωί.

Διάγνωση

Η διάγνωση της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας βασίζεται στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων του ασθενούς με φυσική εξέταση, στην αξιολόγηση ακτινογραφιών (X-ray) και στις εξετάσεις αίματο. Η φλεγμονή των οφθαλμών μπορεί να αξιολογηθεί από τον γιατρό με ένα οφθαλμοσκόπιο.

Σημαντικές ενδείξεις για τη διάγνωση δίνουν οι ακτίνες Χ όπου αποκαλύπτουν ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης. Η ακτινολογική εικόνα της αγκυλοποιητικής σπονδυλοαρθρίτιδας είναι η εξής:

• Αρθρίτιδα των ιερολαγωνίων αρθρώσεων

• Οστεοποίηση του ινώδου δακτυλίου

• Οστεόφυτα τα οποία στην Α/Σ ονομάζονται και συνδεσμόφυτα γιατί έχουν κυκλική πορεία από τον ένα σπόνδυλο στον άλλο

• Οστεοποίηση του προσθίου και οπισθίου επιμήκους συνδέσμου.

Με μεθόδους μοριακής βιολογίας προσδιορίζεται ο γενετικός δείκτης HLA-B27. Η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) δείχνει επίσης ενδείξεις φλεγμονής. Με τη γενική εξέταση ούρων αποκαλύπτονται συνοδευτικές ανωμαλίες του νεφρού.

Θεραπεία

Η θεραπεία της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας περιλαμβάνει την χρήση των φαρμάκων για τη μείωση της φλεγμονής και την καταστολή της ανοσίας. Η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί και με φυσικοθεραπεία και άσκηση. Ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα χρησιμοποιούνται συνήθως για να μειώσουν τον πόνο και την δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης και των άλλων ρθρώσεις.

Σε ορισμένους ασθενείς με ΑΣ, η φλεγμονή των αρθρώσεων εκτός της σπονδυλικής στήλης (όπως τα ισχία, γόνατα, ή τους αστραγάλους) αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η φλεγμονή σε αυτές τις αρθρώσεις δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Σε αυτά τα άτομα, η χορήγηση φαρμάκων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος θεωρείται απαραίτητη.

Η φυσική θεραπεία για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα περιλαμβάνει ασκήσεις για τη διατήρηση της καλής στάσης του σώματος. Τα προγράμματα άσκησης είναι προσαρμοσμένα για κάθε άτομο. Το κολύμπι αποτελεί τη καλύτερη άσκηση καθώς αποφεύγει τις ενοχλητικές επιδράσεις στη σπονδυλική στήλη. Η ΑΣ δεν πρέπει να περιορίζει τη συμμετοχή του ασθενούς στον αθλητισμό. Οι ασθενείς μπορούν να συμμετέχουν σε προσεκτικά επιλεγμένα αερόβια αθλήματα όταν η ασθένειά τους είναι ανενεργή. Η αεροβική άσκηση γενικά ενθαρρύνεται, δεδομένου ότι προωθεί την πλήρη ανάπτυξη των μυών της αναπνοής και ανοίγει τους αεραγωγούς των πνευμόνων. Το κάπνισμα δεν συνιστάται σε άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, δεδομένου ότι μπορεί να δημιουργήσει στους πνευμόνες ουλές και σοβαρή επιδείνωση και δυσκολία στην αναπνοή.

Οι άνθρωποι με ΑΣ μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσουν τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και να προσαρμόσουν ανάλογα το χώρο εργασίας τους. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι σε γραφεία μπορούν να προσαρμόσουν τις καρέκλες τους για σωστή στάση. Ορθοπεδική - χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρειαστεί όταν υπάρχει σοβαρή νόσος των αρθρώσεων του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης.

Βοηθήστε τους άλλους να κατανοήσουν την πάθησή σας

Όταν γίνει σε σας διάγνωση της ΑΣ, η οικογένεια και οι φίλοι σας µπορεί να µην κατανοούν την πάθησή σας και τον τρόπο που σας επηρεάζει.

Μερικές χρήσιµες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να τους εξηγήσετε τι αντιµετωπίζετε είναι οι εξής:

• Προσπαθήστε να τηλεφωνείτε τακτικά σε φίλους ή µέλη της οικογένειάς σας. Η διατήρηση της επαφής µαζί τους διευκολύνει τη συζήτηση για το πώς σας επηρεάζει η ΑΣ

• Μάθετε για την ΑΣ. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για την ΑΣ, τόσο καλύτερα µπορείτε να την εξηγήσετε στους άλλους

• Να είστε άµεσοι. Να λέτε στους φίλους και στην οικογένειά σας τι χρειάζεστε

• Εκπαιδεύστε τους φίλους και την οικογένειά σας σχετικάµε την ΑΣ. Προτείνετε τους να διαβάσουν αυτό το άρθρο.

• Εξηγήστε στην οικογένεια και στους φίλους σας ότι ο πόνος ή η δυσκαµψία που νιώθετε µπορεί να ποικίλλουν. Ζητήστε τους να δείξουν κατανόηση, αν χρειαστεί να αλλάξετε ή να αναβάλετε δραστηριότητες που έχετε προγραµµατίσει µαζί τους

• Όταν συναντιέστε µε τους φίλους και την οικογένειά σας, σχεδιάστε δραστηριότητες στις οποίες µπορείτε να συµµετέχετε

• Μιλήστε ανοιχτά στον/στην σύντροφό σας. Η ειλικρινής έκφραση των συναισθηµάτων σας θα διατηρήσει τη σχέση σας υγιή και θα επιτρέψει στον/στην σύντροφό σας να σας βοηθήσει,

• Να γελάτε! Το γέλιο, εκτός από το ότι είναι απολαυστικό µπορεί να έχει και θεραπευτικό όφελος

∆ιατηρείστε θετική στάση (συµπεριφορά)

• Η θετική στάση µπορεί να βελτιώσει τις πνευµατικές και φυσικές σας λειτουργίες

• Μιλήστε µε το ρευµατολόγο σας αν η ΑΣ σας επηρεάζει συναισθηµατικά. Ο ρευµατολόγος σας µπορεί να σας υποδείξει τρόπους που θα σας βοηθήσουν να αντιµετωπίσετε αυτά τα συναισθήµατα

Αν και το να ζείτε µε την ΑΣ δεν είναι εύκολο, δεν πρέπει να χάσετε την αισιοδοξία σας για το µέλλον. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι γνωρίζοντας περισσότερα για την πάθησή σας και παίρνοντας τα σωστά φάρµακα, ίσως µπορέσετε να απολαύσετε τη ζωή σας πληρέστερα.

∆εν είναι αρκετό να αντιµετωπίζετε απλά την ΑΣ. Αναλαµβάνοντας δράση, βάζοντας στόχους, συνεργαζόµενοι µε την υγειονοµική οµάδα που σας φροντίζει και κρατώντας θετική στάση, θα καταφέρετε να πολεµήσετε την πάθησή σας.

Να είστε καλά πληροφορηµένοι. Το να µαθαίνετε όσο το δυνατόν περισσότερα για την πάθησή σας είναι ένας άλλος τρόπος να αντιµετωπίζετε ενεργητικά τη ζωή σας µε την ΑΣ. Η γνώση σας δίνει αυτοπεποίθηση να µιλήσετε στους ανθρώπους που φροντίζουν την υγεία σας για τις ανάγκες και τις ανησυχίες σας

© Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου. All rights reserved. Created by Mirmir Design Studio

Terms and Conditions