Iνομυαλγία


Η Ινομυαλγία είναι ένας τύπος ρευματοπάθειας που επηρεάζει τους μύες και τους συνδέσμους αλλά όχι τις αρθρώσεις. Δεν θα προκαλέσει μόνιμη βλάβη καθότι δεν είναι αυτοάνοσο νόσημα, αλλά μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Επειδή δεν υπάρχουν εξωτερικά σημάδια, άλλα άτομα μπορεί να μην κατανοούν τον πόνο και την κούραση που αισθάνονται τα άτομα με Ινομυαλγία, τα οποία συχνά φαίνονται καλά αλλά αισθάνονται χάλια.


Είναι μία κοινή κατάσταση, αλλά μερικές φορές τόσο σφοδρή που παρεμβαίνει με την προσωπική και την οικογενειακή ζωή του ατόμου. Στην ινο-μυ-αλγία, οι ινώδεις (ινο-) ιστοί και οι μύες (μυ-) προσβάλλονται από πόνο (-αλγία) και ευαισθησία. Τα άτομα με Ινομυαλγία μπορεί συχνά να αισθάνονται ότι ο πόνος επηρεάζει ολόκληρο το σώμα.


Υπάρχουν αρκετά ευαίσθητα σημεία σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος τα οποία βοηθούν τον γιατρό να κάνει τη διάγνωση. Εάν ασκηθεί ελαφριά πίεση σε αυτά τα σημεία, ενώ στους περισσότερους ανθρώπους θα φανεί άβολο, στην Ινομυαλγία θα προκαλέσει έντονο έως και αφόρητο πόνο, αφού πολλά από αυτά τα σημεία μπορεί να είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Καμιά φορά μπορεί να προκύψει ευαισθησία σε απομονωμένα σημεία και αυτό να δώσει αφορμή για τοπικές φλεγμονώδη καταστάσεις, όπως το «tennis elbow». Στην Ινομυαλγία, ωστόσο, υπάρχει ευαισθησία σε έναν αριθμό σημείων.


Στο παρελθόν η Ινομυαλγία συχνά διαγιγνώσκονταν ως μυϊκός ρευματισμός ή συνδετικίτιδα. Ή διαφορετικά διαγιγνώσκονταν λανθασμένα ως εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων (σημάδια φθοράς και σχισίματος είναι πολύ κοινά στις ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης καθώς μεγαλώνουμε, είτε υπάρχει πόνος είτε όχι). Η έρευνα τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα της Ινομυαλγίας, και η διάγνωση γίνεται πιο συχνά από ρευματολόγους και γενικούς ιατρούς, κυρίως κατ´ απόκλιση αυτοάνοσων παθήσεων.


Συμπτώματα:

Ο πόνος, η κούραση και οι διαταραχές ύπνου είναι τα κύρια συμπτώματα της Ινομυαλγίας. Τα περισσότερα άτομα αντιλαμβάνονται τον πόνο της Ινομυαλγίας ως οδύνη, δυσκαμψία και κούραση στους μύες και στους τένοντες γύρω από τις αρθρώσεις. Η αίσθηση μπορεί να είναι χειρότερη με το πρωινό ξύπνημα ή όσο η μέρα προχωράει ή με την δραστηριότητα. Μπορεί να επηρεάσει ένα μέρος του σώματος ή αρκετά διαφορετικά σημεία όπως τα άκρα, το λαιμό ή την πλάτη. Η κόπωση (έντονη κούραση) ίσως είναι η πιο σφοδρή πλευρά τις Ινομυαλγίας. Μπορεί να υπάρχει ολική κόπωση και έλλειψη ενέργειας, ή μυϊκή κόπωση και έλλειψη αντοχής. Ούτως ή άλλως, μπορεί να είναι δύσκολο να ανεβείτε τις σκάλες, να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού, ή να πάτε για ψώνια- για να μην αναφερθούμε στο να πάτε στη δουλειά. Τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο δύσκολα εάν χάσετε τη φόρμα σας.


Λιγότερο συχνά αλλά επίσης ενοχλητικά συμπτώματα είναι:

• Κνησμός, μούδιασμα, κακή κυκλοφορία ή πρήξιμο των χεριών και των ποδιών.

• Πονοκέφαλος, ευερεθιστότητα, αίσθημα θλίψης ή λύπης.

• Έλλειψη συγκέντρωσης.

• Ανάγκη για ούρηση ή αίσθημα επιτακτικής ανάγκης για ούρηση.

• Ευερέθιστο έντερο.

• Αίσθημα μη αναζωογόνησης κατά το πρωινό ξύπνημα.


Ινομυαλγία και χρόνια μεταιϊκή κόπωση

Τα συμπτώματα που περιγράφονται στην ΜΕ (Μυαλγική Εγκεφαλομυελίτιδα) είναι συχνά παρόμοια με αυτά της Ινομυαλγίας, μόνο που όσοι υποφέρουν από ΜΕ συχνά μπορούν να θυμηθούν μία προσβολή από ιό πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα της πάθησης, και υπόκεινται σε λιγότερο πόνο. Για αυτό το λόγω πολλοί γιατροί προτιμούν τον όρο ‘Σύνδρομο Μεταιϊκής ή Χρόνιας Κόπωσης’ από τον όρο ΜΕ. Περισσότερα πρέπει να γίνουν γνωστά για αυτές τις παθήσεις πριν να καταστεί δυνατή η κατανόηση του κατά πόσο μπορεί να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ τους.


Τι προκαλεί την Ινομυαλγία;

Πολύ πρόσφατη έρευνα σχετικά με την Ινομυαλγία έχει παρακινηθεί από την εύρεση συγκεκριμένων ευαίσθητων σημείων και την ανακάλυψη της διαταραχής ύπνου. Έρευνες των εγκεφαλικών κυμάτων κατά τη διάρκεια του ύπνου έχουν αποκαλύψει ότι τα άτομα με Ινομυαλγία χάνουν τον βαθύ ύπνο. Ο βαθύς και χωρίς όνειρα ύπνος διακόπτεται επανειλημμένα και υπέρμετρα από ελαφρύτερο και ονειρικό ύπνο. Τα υγιή άτομα τα οποία αφυπνίζονται σε κάθε περίοδο του βαθύ ύπνου, υποφέρουν από τα ίδια τυπικά συμπτώματα και ευαίσθητα σημεία όπως στην Ινομυαλγία.


Αρκετά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν τη διαταραχή του βαθύ ύπνου και να επιφέρουν την Ινομυαλγία. Περισσότεροι από έναν λόγο μπορεί να επηρεάζουν οποιοδήποτε άτομο. Πόνος ή δυσκαμψία στον αυχένα μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο. Ακόμη μπορεί να υπάρχει πόνος και στρες από κάποιο τραύμα, ή από κάποια άλλη πάθηση όπως η αρθρίτιδα. Ο ψυχικός πόνος και η πίεση του άγχους ή της κατάθλιψης που έχει προκληθεί από γεγονότα ή σχέσεις στο σπίτι ή την εργασία, μπορούν επίσης να είναι παράγοντες. Μόλις η Ινομυαλγία ‘εγκατασταθεί’ δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος προκαλώντας περισσότερο πόνο και μεγαλύτερη διαταραχή ύπνου. Αυτό μπορεί να καταστεί ικανό να προκαλέσει κατάθλιψη ακόμη και αν αυτή δεν ήταν παρούσα στην αρχή, σαν σύμπτωμα πόνου δηλαδή.


Σημείωση: Αυτή η λίστα δεν είναι επίσημο διαγνωστικό εργαλείο. Σκοπός της είναι να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα των παθήσεων της ρευματοπάθειας. Παρακαλούμε όπως µιλήσετε µε το ρευματολόγο σας.


Οι µελέτες δείχνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη θεραπεία µπορεί να επιδράσει θετικά σε µεγάλο βαθμό στη µακροχρόνια πορεία της νόσου.


© Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου. All rights reserved. Created by Mirmir Design Studio

Terms and Conditions