Συστηματικός ερυθηματώδης Λύκος

Συστηματικός ερυθηματώδης Λύκος

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) είναι είναι χρόνια πολυσυστηματική φλεγμονώδης νόσος αυτοάνοσης αιτιολογία. Προσβάλλει πολλά όργανα ή συστήματα του οργανισμού, το δέρμα, τις αρθρώσεις, τους νεφρούς, την καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο, για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται συστηματική.
Υπάρχουν δύο κύριες κλινικές μορφές: ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και ο Δισκοειδής Ερυθηματώδης Λύκος. Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι η συχνότερη μορφή του, η οποία προσβάλλει περίπου 1 στα 1.000 άτομα. Η νόσος προσβάλλει τις γυναίκες εννέα φορές συχνότερα σε σχέση με τους άντρες, και μάλιστα συχνά εμφανίζεται κατά την αναπαραγωγική τους ηλικία.

Συμπτώματα

  • Πόνοι στα οστά, τις αρθρώσεις και τους μυς, ιδίως αυτές των χεριών και των ποδιών
  • Πληγές στο στόμα, κοκκινίλες στο πρόσωπο/πλάτη/βάση του λαιμού/στήθος
  • Τριχόπτωση.
  • Εκδήλωση άσπρων και μελανών χεριών όταν εκτίθενται στο κρύο ή όταν οι ασθενείς διακατέχονται από θυμό.
  • Αίσθημα κόπωσης και μειωμένης διάθεσης.

Έκθεση στον ήλιο

Η έκθεση στον ήλιο και ο φθορίζων φωτισμός, είναι γνωστό ότι σε μερικά άτομα χειροτερεύει τα δερματικά εξανθήματα που σχετίζονται μα τον λύκο. Η έκθεση μπορεί επίσης να προκαλέσει γενικευμένες εξάρσεις του. Το σωστό είναι να παίρνετε ορισμένες απλές προφυλάξεις. Αυτές περιλαμβάνουν την τακτική χρήση αντηλιακής κρεμας για το δέρμα, και την αποφυγή δραστηριοτήτων σε ανοικτό χώρο κατά την περίοδο υψηλής ηλιοφάνειας (συνήθως 10 πμ-4πμ).