Ψωριασική Αρθρίτιδα


Η Ψωριασική Αρθρίτιδα (ΨΑ) είναι ένας τύπος φλεγμονώδους αρθρίτιδας που σχετίζεται με την ψωρίαση. Οι άνθρωποι με ΨΑ μπορεί να έχουν προσβολή του δέρματος ή και των ονύχων (λεπιδώδεις, δερματικές βλάβες, γραμμώσεις και βαθουλώματα στα νύχια), πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και οίδημα στα δάχτυλα που τα κάνει να μοιάζουν στο σχήμα με λουκάνικα.


Η ΨΑ προχωράει βαθύτερα από το δέρμα

Όπως η ψωρίαση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ΨΑ είναι νόσος του ανοσοποιητικού συστήματος. Στην ΨA το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί πολύ γρήγορο πολλαπλασιαμό αύξηση των δερματικών κυττάρων, με αποτέλεσμα αυτά να εμφανίζονται σαν κόκκινες πλάκες, με λέπια πλάκες στην επιφάνεια του δέρματος (ψωρίαση). Η φλεγμονή μπορεί να επεκταθεί και στις αρθρώσεις σας, προκαλώντας οίδημα και πόνο.


Αν δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, η ΨΑ μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση ή καταστροφή των αρθρώσεων και αναπηρία. Έτσι, αν νομίζετε ότι ίσως έχετε συμπτώματα που υποδηλώνουν πιθανή ΨΑ, μιλήστε στο ρευματολόγο σας το συντομότερο δυνατόν.


Για πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από ΨΑ, τα συμπτώματα ίσως είναι ήπια. Όμως, εκτιμάται ότι στους μισούς ασθενείς με ΨΑ, η αρθρίτιδα εξελίσσεται σε βαριά μορφή, όμοια με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Καθώς ο χρόνος περνάει χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, η καταστροφή των αρθρώσεων μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη. Τα αίτια δεν είναι γνωστά. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι είναι αυτό που πυροδοτεί την εμφάνιση της νόσου.

Ορισμένα πράγματα που γνωρίζουμε είναι τα εξής:

• Μπορεί να ενέχονται περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως λοίμωξη και τραυματισμός.

• Μπορεί να είναι κληρονομική. Συχνά η ΨΑ προσβάλλει μέλη της ίδιας οικογένειας, αλλά τα ακριβή γενετικά αίτια δεν είναι γνωστά.

• Η ΨA είναι νόσος του ανοσοποιητικού συστήματος. Δεν είναι λοιπόν μεταδοτική και δεν μπορείτε να προσβληθείτε ερχόμενοι σε επαφή με κάποιο άλλο πρόσωπο και δεν μπορείτε να τη μεταδώσετε σε κανέναν.

Η έρευνα για τα αίτια της ΨΑ συνεχίζεται.


Τα συμπτώματα της ΨΑ μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή σας με πολλούς τρόπους και να έχουν επιπτώσεις σε διάφορες πλευρές τις ζωής σας. Mπορεί να σας επηρεάσουν σωματικά, συναισθηματικά και κοινωνικά. Πρέπει να τα βγάλετε πέρα όχι μόνο με τα σωματικά συμπτώματα που εμφανίζετε και με τις τυχόν συνέπειες της θεραπείας σας, αλλά και με τις αντιδράσεις των άλλων απέναντι στην κατάστασή σας. Αυτό μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο, αν εμφανίζετε εξάρσεις της ψωρίασης.


Συµπτώµατα:

• Δέρµα και νύχια με κόκκινες, δερµατικές πλάκες µε λέπια ή/και αλλαγές στα νύχια των χεριών ή των ποδιών, όπως σχηµατισµός βοθρίων, χαλάρωση ή πάχυνση των αρθρώσεων.

• Πρωινή δυσκαμψία

• Ευαισθησία, πόνος και οίδηµα

• Οίδηµα των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών, που µπορεί να µοιάζουν στο σχήµα µε λουκάνικα.

• Ερυθρότητα και πόνος στα µάτια


Σημείωση: Αυτή η λίστα δεν είναι επίσημο διαγνωστικό εργαλείο. Σκοπός της είναι να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα των παθήσεων της ρευματοπάθειας. Παρακαλούμε όπως µιλήσετε µε το ρευματολόγο σας.

Οι µελέτες δείχνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη θεραπεία µπορεί να επιδράσει θετικά σε µεγάλο βαθμό στη µακροχρόνια πορεία της νόσου.

Θα θέλαμε να συζητήσουμε περαιτέρω το ενδεχόμενο να μπορούν τα μέλη μας να κλείνουν τις θέσεις τους στις δραστηριότητες που παρέχει ο Σύνδεσμος μας online.


© Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου. All rights reserved. Created by Mirmir Design Studio

Terms and Conditions