EBΔΟΜΑΔΑ ΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ 4-14 Μαΐου 2023.

«Οι ¨αόρατες¨ Ρευματοπάθειες στον χώρο εργασίας» και σύνθημα «ΝΙΩΘΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΟΡΑΤΟΣ;». Υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής για τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές παθήσεις.

Κάθε χρόνο ο ΣύΡεΚ έχει καθιερώσει την εβδομάδα ρευματικών παθήσεων και ο θεσμός αυτός έχει αρχίσει από το 2001. Εστιάζει κυρίως σε εκδηλώσεις, με κύριο άξονα την κατάλληλη ενημέρωση/ευαισθητοποίηση του κοινού, των ατόμων με ρευματικές παθήσεις αλλά και των διαφόρων φορέων για τις ΡΜΠς. Η Εβδομάδα αυτή σηματοδοτεί την συλλογική προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των Ρευματοπαθών προσφέροντάς τους ποιοτικές ενημερωτικές εκδηλώσεις με επαγγελματίες υγείας. Οι ρευματικές παθήσεις επηρεάζουν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΕΕ (120 εκατομμύρια), είναι η μεγαλύτερη αιτία των αδειών ασθενείας και πρόωρης συνταξιοδότησης λόγω σωματικής αναπηρίας. Ως μία από τις κύριες αιτίες είναι η σωματική αναπηρία, οι ΡΜΠς συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας. Η Εργασία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής των ανθρώπων, όχι μόνο για το οικονομικό όφελος που μπορεί να φέρει αλλά επίσης για τα ψυχολογικά οφέλη που προσφέρει, κρατώντας τους ανθρώπους με ΡΜΠς στην εργασία. ΄Ομως δεν ωφελεί μόνον τα άτομα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Προσπαθούμε μέσα από την Εβδομάδα να περάσουμε το μήνυμα της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης των ΡΜΠ. Πρόωρη διάγνωση, έγκαιρη παραπομπή σε ρευματολόγο, έγκαιρη πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες, είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τα αποτελέσματα, καθώς επίσης την ποιότητα ζωής και την ικανότητα εργασίας.

Τα άτομα με ΡΜΠς είναι μια ομάδα ανθρώπων με επίπονες παθήσεις μυών, τενόντων, συνδέσμων και νεύρων, που ξεκινούν αλλά και επηρεάζονται από την εργασία αλλά και από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τις εκτελούν. Επηρεάζουν τα άνω άκρα αλλά και την πλάτη πιο συχνά. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις η πίεση στην εκτέλεση της εργασίας η έλλειψη τακτικών διαλειμμάτων καθώς και η ζέστη και το κρύο συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ΡΜΠς.
Τά άτομα με ΡΜΠς δυσκολεύονται να εκφραστούν και να δώσουν στους εργοδότες να καταλάβουν το μέγεθος των προβλημάτων τους. Δηλαδή τον συνεχή πόνο την δυσκολία στην εκτέλεση της εργασίας τους. Παρόλο που μπορεί να έχουν πιστοποιητικά ιατρού με σαφείς οδηγίες και επεξηγήσεις εν τούτοις δεν πιστεύουν στο μέγεθος του προβλήματος και εξασκούν έναν είδος εκφοβισμού, Bulling στα άτομα αυτά. Μπορεί είτε συνεχίζοντας την επίπονη εργασία είτε να μην τα αφήνουν να παρουσιαστούν σε απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις ή να απουσιάσουν από την εργασία τους, αφού οι ασθένειες είναι τέτοιες και το απαιτούν. Με τον τρόπο αυτό αφήνουν εκτεθειμένα τα άτομα με ΡΜΠς να δεχθούν εκφοβισμό και έχθρα από τους άλλους συναδέλφους τους. Εκεί που όλα πήγαιναν καλά και ομαλά ξαφνικά χάνουν τους φίλους τους στην εργασία και αποκτούν την πινακίδα «τεμπέλης» ή «οκνηρός» και όλοι καχύποπτα πιστεύουν ότι τα άτομα αυτά τους κοροιδεύουν γιατί ξαφνικά δεν θέλουν να δουλεύουν.
Αποτέλεσμα αυτών των πιέσεων και εξευτελισμών είναι τα άτομα με ΡΜΠς να βιώνουν ψυχολογικά προβλήματα να αυξάνουν τα θέματα υγείας τους αλλά και να αποκτούν στρές, κατάθλιψη και άγχος. Πολλές φορές μπορεί να μην αντέξουν τον εκφοβισμό και να παραιτηθούν από την εργασία τους.
Γι αυτό ο ΣύΡεΚ στα πλαίσια της εβδομάδας ρευματοπαθειών αλλά και ολόχρονα με εκδηλώσεις και παρουσιάσεις από ιατρούς, εργοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές προσπαθεί να ενημερωθούν οι εργοδότες αλλά και να ενημερώσουν όλους στον χώρο εργασίας για των αντίκτυπο των ΡΜΠς να προλάβουν τον εκφοβισμό, bulling και να βοηθήσουν αυτά τα άτομα να παραμείνουν στην εργασία. Μπορούν να τα βοηθήσουν με μικρές, εύκολες, φθηνές και εύλογες προσαρμογές στον χώρο τους για να μην επιδεινώνονται όπως π.χ. ένα γραφείο και μια καρέκλα σε σωστό ύψος και ρυθμιζόμενο, ένα βοήθημα πλάτης ή ένα υποπόδιο.
Τα άτομα με ΡΜΠς από μελέτες και έρευνες είναι άτομα εργατικά με ζήλο και αφοσίωση στην εργασία τους δοτικά και ευσυνείδητα εξού και οι ασθένειες τους που «ευλογούνται» από αυτά τα προσόντα.
Παρέχοντας όλες αυτές τις προσαρμογές και διευκολύνσεις στα άτομα αυτά οι εργοδότες αποτρέπουν τον εκφοβισμό, το bulling και να ξέρουν ότι θα τους επιστρέψουν πίσω ότι βοήθεια τους δώσουν παραμένοντας ευσυνείδητα στην εργασία τους και προσφέροντας πάρα πολλά στον εργοδότη τους γιατί πάντα υπάρχει φιλότιμο και καλοσύνη στα άτομα αυτά.

Το πρόγραμμα της Εβδομάδας Ρευματικών Παθήσεων για το έτος 2023 θα περιλαμβάνει:

• Δημοσιογραφική Διάσκεψη στις 4 Μαΐου , ώρα : 11:00 , χώρος : δημοσιογραφική Εστία, Λευκωσία.

• Συνάντηση με Ψυχολόγο και Φυσιοθεραπευτή, για την Παγκόσμια Ημέρα Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδας στις 6 Μαΐου. Ώρες: 16:00 – 19:00 , χώρος : Οίκημα ΣΥΡΕΚ Λευκωσίας .

• Εκδήλωση «Κολυμπώ για τον Συνάνθρωπο μου 2023» στις 7 Μαΐου. Ώρες : 10:00 – 12:00. Χώρος : Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λεμεσού .

• Ενημερωτική Ημερίδα «Αόρατες Αναπηρίες και Εργασία» στις 10 Μαΐου. Ώρες : 16:00 – 19:00. Χώρος : Πανεπιστήμιο Λευκωσίας .

• Φωταγώγηση δημοσίων κτηρίων σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, για την Παγκόσμια Ημέρα Συστηματικού Ερυθυματώδη Λύκου και Παγκόσμια Ημέρα Ινομυαλγίας στις 10 - 12 Μαΐου.

• Εκδήλωση δεντροφύτευσης για την Παγκόσμια Ημέρα Λύκου και Ινομυαλγίας στις 14 Μαΐου. Ώρα: 09:30 – 12:30, Χώρος : Οίκημα ΣΥΡΕΚ Λευκωσίας.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου , θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και τις θερμές μας ευχαριστίες μας , στους χορηγούς μας και στους υποστηρικτές μας όπου με την στενή , εποικοδομητική και μακροχρόνια συνεργασία μας έχουμε δημιουργήσει ένα κοινό στόχο , την προσφορά υπηρεσιών και στήριξη προς τους Ρευματοπαθείς πάσχοντες συνανθρώπους μας , ώστε να έχουν μια καλύτερη ποιότητα Ζωής.

© Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου. All rights reserved. Created by Mirmir Design Studio

Terms and Conditions

Share via:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap