Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα μπορεί να εμφανίζεται ως νόσος των αρθρώσεων. Είναι νόσος του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα στρέφεται εναντίον του ίδιου του οργανισμού προκαλώντας καταστροφές σε αρθρώσεις αλλά και άλλα όργανα (μάτια, δέρμα, πνεύμονες, καρδιά). Η ΡΑ, προκαλεί χρόνιο πόνο και μη αναστρέψιμη βλάβη των αρθρώσεων, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Η βλάβη στις αρθρώσεις προκαλείται από φλεγμονή, μια διαδικασία που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να επουλώσει τα τραύματα. Φυσιολογικά, μόλις ο οργανισμός σας απαλλαγεί από τη λοίμωξη, η φλεγμονή υποχωρεί.
Στη ΡΑ όμως, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας αναγνωρίζει λανθασμένα ορισμένα φυσιολογικά κύτταρα ως ξένα, και στρέφεται εναντίον τους. Αυτό προκαλεί βλάβη στις αρθρώσεις σας και σε άλλα όργανα.
Η βλάβη που προκαλεί η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα μπορεί να συνεχίζεται, ακόμα και όταν ο πόνος και η φλεγμονή ελέγχονται με παυσίπονα. Αυτά τα φάρμακα δεν επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου που καταστρέφει τις αρθρώσεις και τα οστά σας. Η βλάβη είναι μόνιμη. Σε αντίθεση με πολλά τραύματα που επουλώνονται με το χρόνο, η καταστροφή των αρθρώσεων, των οστών και των χόνδρων που προκαλεί η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα δεν υποχωρεί. Επειδή η βλάβη δεν μπορεί να αντιστραφεί, είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστείτε με το ρευματολόγο σας, ώστε να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να ξεκινήσετε νωρίς τη θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει η πρόοδος της νόσου.
Αν η ΡΑ δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, η βλάβη µπορεί να επεκταθεί. Ξεκινά από τον αρθρικό υμένα, στη συνέχεια εξαπλώνεται στους χόνδρους και τελικά διαβρώνει τα οστά. Σκεφτείτε ένα ποτάμι που διατρέχει µια κοιλάδα. Κάθε µέρα που περνάει το έδαφος διαβρώνεται, καταστρέφεται από το νερό. Με τον ίδιο τρόπο, αν η ΡΑ προχωρήσει χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, οι αρθρώσεις σας µπορεί να συνεχίσουν να φθείρονται. Τα αίτια δεν είναι γνωστά. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον των υγιών αρθρικών κυττάρων στους ασθενείς που πάσχουν από ΡΑ ή τι είναι αυτό που πυροδοτεί τη νόσο.
• Η ΡΑ μπορεί να είναι κληρονομική. Συχνά η ΡΑ προσβάλλει µέλη της ίδιας οικογένειας, αλλά τα ακριβή γενετικά αίτια, εφόσον υπάρχουν, δεν είναι γνωστά.
• Η ΡΑ δεν είναι μεταδοτική – δεν την κολλήσατε ερχόμενοι σε επαφή µε κάποιο άλλο πρόσωπο και δεν μπορείτε να τη μεταδώσετε σε κανέναν.
• Η ΡΑ είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες, αφού εμφανίζεται τουλάχιστον δύο φορές συχνότερα από ό,τι στους άνδρες.
• Η ΡΑ ίσως σχετίζεται µε τη διαδικασία γήρανσης. Ο κίνδυνος ανάπτυξης της αυξάνει µε την πάροδο της ηλικίας.
• Η ΡΑ ίσως σχετίζεται µε αρκετούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, περιλαμβανομένου του καπνίσματος. Το κάπνισμα τσιγάρων αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ΡΑ
• Πόνο στις αρθρώσεις µε θερμότητα και οίδηµα, ιδιαίτερα στις µικρές αρθρώσεις των χεριών, των καρπών και των ποδιών.
• Πόνο σε περισσότερες από µια αρθρώσεις ταυτόχρονα
• Αίσθημα κόπωσης
• Πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί µία ώρα ή περισσότερο
• Περιορισμένη κίνηση ή λειτουργία των αρθρώσεων
• Ανώδυνα οζίδια κάτω από το δέρμα των αγκώνων και των χεριών
• Πυρετός
• Αδυναμία
Σημείωση: Αυτή η λίστα δεν είναι επίσημο διαγνωστικό εργαλείο. Σκοπός της είναι να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα των παθήσεων της ρευματοπάθειας. Παρακαλούμε όπως µιλήσετε µε το ρευματολόγο σας.
Οι µελέτες δείχνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη θεραπεία µπορεί να επιδράσει θετικά σε µεγάλο βαθμό στη µακροχρόνια πορεία της νόσου.
© Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου. All rights reserved. Created by Mirmir Design Studio